Hoe werkt een Proteïnedieet?

Het proteïnedieet is een dieetmethode voor het verkrijgen van een slanker figuur door het eten van minder koolhydraten en meer eiwitten. Synoniemen voor een proteïnedieet zijn proteïne dieet, eiwitdieet, eiwitrijk dieet of eiwitten dieet.

Wanneer het lichaam 3 dagen lang weinig koolhydraten binnen krijgt start het ketoseproces. Lichaamsvetten worden afgebroken tot ketonen die het hongergevoel onderdrukken en voor een fitter gevoel zorgen.

Ketonen zijn afvalstoffen (van de vetverbranding) die het lichaam moet verlaten. Het verlaten gebeurt via de nieren of via de longen. Voldoende water drinken is nodig, anders gaat men door de uitademing van de ketonen (via de longen) een stinkende adem krijgen.

Daarnaast zorgen ketonen voor een Ph daling van het bloed. Voldoende mineralen opnemen zoals kalium, magnesium en calcium is nodig om deze Ph te neutraliseren. Vandaar dat het aanbevolen is een acidoremmer (of kalium) in te nemen tijdens de eerste fasen.

Het proteïne dieet bestaat uit 4 fasen:

FASE 1 ONTGIFTING: door het eten van 4 tot 6 proteine dieet producten gaat het lichaam snel vetten verbranden. Vrouwen verliezen gemiddeld 8 Kg/maand en mannen gemiddeld 10 Kg/maand. In deze fase eet men enkel proteinedieet producten. Deze fase duurt 2 weken tot maximaal 60% van het nodige gewichtsverlies.

FASE 2 AFSLANKEN: naast 3 tot 5 proteïne dieet producten eet men 1 maaltijd bestaande uit groenten met 75g tot 100g mager vlees of 100g tot 125g mager vis of 2 tot 3 eieren. Deze fase duurt tot 90% van het gewicht verloren is of maximaal 3 maanden.

FASE 3 OVERGANG: naast 2 tot 4 proteïnedieet producten eet men opnieuw zuivelproducten (yoghurt, platte kaas, melk, plantaardig melk), fruit, graanproducten en aardappelen. Langzaam worden de hoeveelheden koolhydraten opgebouwd om maag- en darmklachten te vermijden.

FASE 4 BEHOUDEN: gezonde en gevarieerde voeding, in combinatie met lichaamsbeweging, dragen bij aan het behouden van een gezond lichaamsgewicht.